This is an old revision of the document!


On this page we collect relatively unsorted references related to various aspects of Future Fabulators. An overview of pages on this wiki containing the various threads of research can be found on the background page. For highly unstructured and tangental research and production notes, visit the confabulation page at your own risk.

Various reading and references


Hanna Arendt and 'natality':
Voor Arendt is 'nataliteit' een heel belangrijk begrip - dat is het vermogen van de mens om iets nieuws te beginnen, niet iets dat reageert op een bepaalde context of omstandigheden, maar iets werkelijk compleet nieuws. (Het is net dat vermogen dat in haar analyse in een totalitair systeem vernietigd wordt en daarmee, wat haar betreft, de hele mensheid.) Ik bedoel maar: ik kan me voorstellen dat zo'n soort lectuur ook voedend kan zijn om het over toekomstige scenario's te hebben, zonder dat het er rechtstreeks over gaat. -Lies Declerck http://plato.stanford.edu/entries/arendt/#AreTheAct

Sébastien Hendrickx en 'alsof strategie'

De 'alsof-strategie'. Die bouwt op een dubbele beweging. Enerzijds verplaatst een kunstenaar zich spelenderwijs in een specifieke maatschappelijke praktijk door het nabootsen van een set rollen, activiteiten, procedures, discoursen, attributen en ruimtes eigen aan die praktijk—net genoeg om er de dominante metafoor in het werk van te maken. Anderzijds wordt deze praktijk binnengeloodst in het domein van de kunst, waar ze—vrijgemaakt van haar eigen conventies —kan worden gemanipuleerd en bevraagd.(…) Toch bezit de kunst geen monopolie op de kritische zin en de kracht van de verbeelding. In tal van maatschappelijke domeinen wordt vandaag grondig nagedacht over alternatieven, zeker nu de toekomst met de dag somberder lijkt te ogen. Leuven Kiimaatneutraal 2030, het Antwerpse voedselcollectief De Beek, het grootschalige experiment in participatieve democratie G1000, de nieuwe coöperatieve bank New B, het Nederlandse online dagblad De Correspondent… Stuk voor stuk zijn het waardevolle vormen van maatschappelijke innovatie, pogingen om radicaal te herdefiniëren hoe 'echt' voedsel, een 'echte' bank, een 'echte' krant… er zouden moeten uitzien. Zij getuigen van een sterke autonomie, autonomie begrepen als 'zelfbestuur'.Maar anders dan deze initiatieven hoeven de 'artistieke alternatieven' niet realiseerbaar en duurzaam te zijn. Net als architecturale maquettes kunnen ze ergens halfweg tussen idee en uitvoering blijven verwijlen. En juist omdat ze de toets van de werkelijkheid niet ten volle hoeven doorstaan, beschikken deze projecten over een beduidend grotere marge voor maatschappijkritiek en toekomstverbeelding. (…) Enerzijds slaan zij met een grote leergierigheid bruggen tussen kunst en leven: de verplaatsingen in andere maatschappelijke praktijken maken de inhoudelijke vragen binnen hun werk heel concreet en tastbaar en zorgen voor een uitbreiding van het veld van vormelijke mogelijkheden. Anderzijds blijven zij de kunst behoedzaam van het leven onderscheiden: zij kunnen zich vrijmaken van de conventies die andere maatschappelijke praktijken tekenen, en deze praktijken daarom radicaal anders denken. Alleen mogen we van dit potentieel van maatschappelijke innovatie geen sluitende antwoorden of oplossingen verwachten. Iets in de kunst blijft het denken en de verbeelding altijd openhouden. En even lijkt het alsof alles anders kan…

http://www.rektoverso.be/artikel/kunst-die-zich-voordoet-alsof-ze-iets-anders-dan-kunst

  • future_fabulators/references.1393481191.txt.gz
  • Last modified: 2014-02-27 06:06
  • by maja