Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
Next revisionBoth sides next revision
plant_tricks [2008-10-14 14:26] 94.108.195.154plant_tricks [2008-10-14 14:34] 94.108.195.154
Line 1: Line 1:
 ====== Plant Tricks ====== ====== Plant Tricks ======
- +// 
-Het geworteld bestaan van een plant vormt een handicap bij het zoeken van een partner en de mogelijkheid te ontsnappen aan vijanden.  Op zeer slinkse wijze laten ze dieren hand- en spandiensten verrichten. En het is specialist geworden om lijfwachten aan te trekken.+Het geworteld bestaan van een plant vormt een handicap bij het zoeken van een partner en de mogelijkheid te ontsnappen aan vijanden.  Op zeer slinkse wijze laten ze dieren hand- en spandiensten verrichten. En het is specialist geworden om lijfwachten aan te trekken.//
  
 ==== 5 defensie mechanismen van planten ==== ==== 5 defensie mechanismen van planten ====
  
-  * 1. De mechanische barierre:  een waslaag, haren, stekels etc. 
  
-  * 2. Begint een directe defensiemechnisme tegen invloeden van buitenaf zoals: +  *De mechanische barierre: een waslaagharenstekels etc.
-   - vraatwind, droogte, chemicalien: de plant kan zijn stofwisseling hierop aanpassen. +
-   - als microorganismen de plant aanvallen dan scheidt de plant enzymen uit -die zijn belagers uitschakeld.+
  
-  * 3. Een organisme zal steeds trachten het schadelijke proces zoveel mogelijk te beperken tot een plek. +  *Begint een directe defensiemechnisme tegen invloeden van buitenaf zoals: vraat, wind, droogte, chemicalien: de plant kan zijn stofwisseling hierop aanpassen. als microorganismen de plant aanvallen,  dan scheidt de plant enzymen uit -die zijn belagers uitschakeld.
-    Een overreactie op de plaats van de infectie leidt tot afsterven van het aangetaste deel. Een plant kan de schade herstellen of de celwand steviger maken om zijn eerste barriere in stand te houden  -zo wordt de rest van de plant voor infectie behoed. Na verloop van tijd groeit er weer een nieuw weefsel.+
  
-  * 4. Een organisme beschikt over “signaalmoleculen” die zorgen voor de geordende samenwerking van de verschillende onderdelen van het afweersysteem+  *Een organisme zal steeds trachten het schadelijke proces zoveel mogelijk te beperken tot een plek. Een overreactie op de plaats van de infectie leidt tot afsterven van het aangetaste deel. Een plant kan de schade herstellen of de celwand steviger maken om zijn eerste barriere in stand te houden  -zo wordt de rest van de plant voor infectie behoed. Na verloop van tijd groeit er weer een nieuw weefsel.
  
-  * 5. Een organisme  kan de “staat van paraatheid” langere tijd in stand houden en herkent een “indringer” als die opnieuw aanvalt en zorgt er voor dat de verdediging tegen deze aanvaller sneller op gang komt en krachtiger is.+  *Een organisme beschikt over “signaalmoleculen” die zorgen voor de geordende samenwerking van de verschillende onderdelen van het afweersysteem 
 + 
 +  *Een organisme  kan de “staat van paraatheid” langere tijd in stand houden en herkent een “indringer” als die opnieuw aanvalt en zorgt er voor dat de verdediging tegen deze aanvaller sneller op gang komt en krachtiger is.
  
  
Line 23: Line 21:
  
  
-==== 3 plant mechanismes om predatoren aan te trekken ====+==== 3 Plant mechanismes om predatoren aan te trekken ====
  
 indirecte verdedigingsmechanismen. De plant probeert zich via een omweg te beschermen door het inschakelen van predatoren. indirecte verdedigingsmechanismen. De plant probeert zich via een omweg te beschermen door het inschakelen van predatoren.
  
-  *planten verschaffen predatoren woonruimte+  ***planten verschaffen predatoren woonruimte**
 Op sommige planten komt het voor dat er plekken zijn waar de predatoren in kunnen wonen. bv  holle stengels of holle stekels. Deze woonruimtes noemt men domatia. Er zijn ook domatia speciaal voor een bepaald soort predator, de roofmijt. Bij de vertakking van de nerven op blaadjes van de plant zit dan een verdikking. Deze verdikking is hol. En er past precies een roofmijt in. De domatia geven de predator bescherming. Bijvoorbeeld tegen het weer. Of tegen predatoren van de predator. Op sommige planten komt het voor dat er plekken zijn waar de predatoren in kunnen wonen. bv  holle stengels of holle stekels. Deze woonruimtes noemt men domatia. Er zijn ook domatia speciaal voor een bepaald soort predator, de roofmijt. Bij de vertakking van de nerven op blaadjes van de plant zit dan een verdikking. Deze verdikking is hol. En er past precies een roofmijt in. De domatia geven de predator bescherming. Bijvoorbeeld tegen het weer. Of tegen predatoren van de predator.
 Nog een heel bijzondere woonruimte wordt verschaft door een klein aantal planten voor mieren. Aan de plant zit een grote verdikking. Wanneer je die verdikking aan de binnenkant bekijkt dan zie je een heel gangenstelsel  met allemaal ruimtes. De plant zelf is voor een deel een mierennest. Mieren krijgen dus een woonplaats van de plant. In ruil daarvoor beschermen zij de plant tegen aanvallers. Nog een heel bijzondere woonruimte wordt verschaft door een klein aantal planten voor mieren. Aan de plant zit een grote verdikking. Wanneer je die verdikking aan de binnenkant bekijkt dan zie je een heel gangenstelsel  met allemaal ruimtes. De plant zelf is voor een deel een mierennest. Mieren krijgen dus een woonplaats van de plant. In ruil daarvoor beschermen zij de plant tegen aanvallers.
  
-  *planten verschaffen predatoren voedsel+  ***planten verschaffen predatoren voedsel**
 Veel predatoren leven niet alleen van hun prooi. Vaak eten ze ook nog andere dingen om aan voldoende bouwstenen te komen. Een aantal planten kan predatoren die andere bouwstenen verschaffen. Er zijn gevallen bekend van planten die stuifmeel maken dat door de predatoren gegeten kan worden. Of planten die extra veel nectar maken. Veel predatoren leven niet alleen van hun prooi. Vaak eten ze ook nog andere dingen om aan voldoende bouwstenen te komen. Een aantal planten kan predatoren die andere bouwstenen verschaffen. Er zijn gevallen bekend van planten die stuifmeel maken dat door de predatoren gegeten kan worden. Of planten die extra veel nectar maken.
 Het is belangrijk dat de bouwstenen die de plant met dat extra voedsel aanbiedt niet alle bouwstenen zijn die de predator nodig heeft. Anders zou de predator alleen nog maar gaan leven van de voedingstoffen van de plant en geen moeite meer doen om een prooi te gaan vangen. De predator zou dan ook herbivoor kunnen worden. Dit mechanisme blijkt in de natuur ook zo te werken. Het is belangrijk dat de bouwstenen die de plant met dat extra voedsel aanbiedt niet alle bouwstenen zijn die de predator nodig heeft. Anders zou de predator alleen nog maar gaan leven van de voedingstoffen van de plant en geen moeite meer doen om een prooi te gaan vangen. De predator zou dan ook herbivoor kunnen worden. Dit mechanisme blijkt in de natuur ook zo te werken.
 Planten hebben vrijwel geen invloed op de organismen die hen bezoeken. Het kan dan ook voorkomen dat planten extra voedingstoffen maken voor predatoren die ze graag in hun buurt willen hebben. Er zijn echter ook andere organismen die de extra voedingstoffen van de plant opeten. De plant kan daarmee ongewild die andere organismen lokken. En die andere organismen doen niets aan de herbivoren die de plant opeten. Soms is het zelfs zo dat die andere organismen niet alleen die extra stoffen opeten, maar ook nog eens de plant aanvreten. Planten hebben vrijwel geen invloed op de organismen die hen bezoeken. Het kan dan ook voorkomen dat planten extra voedingstoffen maken voor predatoren die ze graag in hun buurt willen hebben. Er zijn echter ook andere organismen die de extra voedingstoffen van de plant opeten. De plant kan daarmee ongewild die andere organismen lokken. En die andere organismen doen niets aan de herbivoren die de plant opeten. Soms is het zelfs zo dat die andere organismen niet alleen die extra stoffen opeten, maar ook nog eens de plant aanvreten.
  
-  *planten kunnen om hulp roepen.+  ***planten kunnen om hulp roepen.**
 Bladeren die aangevallen worden door insecten (herbivoren), stoten vluchtige gasmoleculen uit. Deze moleculen informeren de plant over de aanval en activeren het verdedigingssysteem. Bladeren die aangevallen worden door insecten (herbivoren), stoten vluchtige gasmoleculen uit. Deze moleculen informeren de plant over de aanval en activeren het verdedigingssysteem.
 Planten zenden boodschappen uit naar wie ze maar wil ontvangen. Een plant doet dat met 'wolkjes'. Deze zitten vol organische stoffen die kunnen waarschuwen, aantrekken of misleiden.  Planten zenden boodschappen uit naar wie ze maar wil ontvangen. Een plant doet dat met 'wolkjes'. Deze zitten vol organische stoffen die kunnen waarschuwen, aantrekken of misleiden. 
 Zo zendt de plant zendt SOS-signalen uit naar zijn lijfwachten. En dat doet iedere aangevreten plant! Sommige planten doen het zelfs zo specifiek dat het geurmengsel aangeeft door wat voor vijand de plant belaagd wordt en of de vijand zich nog in een larvestadium bevindt of al volwassen is. Zo vindt de sluipwesp haar weg naar de hele jonge rups om haar eieren in te leggen. Zo zendt de plant zendt SOS-signalen uit naar zijn lijfwachten. En dat doet iedere aangevreten plant! Sommige planten doen het zelfs zo specifiek dat het geurmengsel aangeeft door wat voor vijand de plant belaagd wordt en of de vijand zich nog in een larvestadium bevindt of al volwassen is. Zo vindt de sluipwesp haar weg naar de hele jonge rups om haar eieren in te leggen.
  
-De chemische samenstelling van planten kan veranderen als reactie op beschadiging door bijvoorbeeld een plantenetend insect. Hierdoor wordt de vertering van het plantenmateriaal door insecten bemoeilijkt". 
-De productie van zulke vraatremmers is een voorbeeld van directe verdediging. "Planten kunnen in reactie op vraatschade geurstoffen gaan maken die de vijanden van de plantenetende insecten als een soort lijfwachten aantrekken. Het totale gewicht aan geurstoffen dat een aangetaste plant verspreidt, kan in de orde van grootte van de biomassa van een plantenetend insect zijn". 
  
-Er zijn panten die snel en veel SOS-signalen uitzenden, dus 'hard om hulp schreeuwen'. Bij zulke rassen zal biologische bestrijding effectiever kunnen worden toegepast dan bij 'fluisterende of doofstomme' rassen die weinig signalen uitzenden" 
  
-Koolplanten  worden aangezet tot de productie van de chemische alarmstof door een enzym in de spuug van de rups zelf +  *De chemische samenstelling van planten kan veranderen als reactie op beschadiging door bijvoorbeeld een plantenetend insect. Hierdoor wordt de vertering van het plantenmateriaal door insecten bemoeilijkt".De productie van zulke vraatremmers is een voorbeeld van directe verdediging. "Planten kunnen in reactie op vraatschade geurstoffen gaan maken die de vijanden van de plantenetende insecten als een soort lijfwachten aantrekken. Het totale gewicht aan geurstoffen dat een aangetaste plant verspreidt, kan in de orde van grootte van de biomassa van een plantenetend insect zijn"
-kan de plant stoffen aanmaken die een signaal afgeven. Zo wordt door die planten het signaal afgegeven `help, ik wordt aangevallen!' Als er predatoren in de buurt zijn kunnen zij die stof opmerken. Eigenlijk hoeven ze dan alleen maar het geurspoor te volgen en ze komen vanzelf terecht bij een lekker hapje. + 
 +  *Er zijn panten die snel en veel SOS-signalen uitzenden, dus 'hard om hulp schreeuwen'. Bij zulke rassen zal biologische bestrijding effectiever kunnen worden toegepast dan bij 'fluisterende of doofstomme' rassen die weinig signalen uitzenden" 
 + 
 +  *Koolplanten  worden aangezet tot de productie van de chemische alarmstof door een enzym in de spuug van de rups zelf kan de plant stoffen aanmaken die een signaal afgeven. Zo wordt door die planten het signaal afgegeven `help, ik wordt aangevallen!' Als er predatoren in de buurt zijn kunnen zij die stof opmerken. Eigenlijk hoeven ze dan alleen maar het geurspoor te volgen en ze komen vanzelf terecht bij een lekker hapje. 
 source: http://www.praktijkgerhegger.nl/pr_therapien.htm source: http://www.praktijkgerhegger.nl/pr_therapien.htm
  
-==== planten geurstoffen ====+==== Planten geurstoffen ====
  
 evolutie; door als je gras maait geeft dit een specifieke geur. Dit kan aantrekken. Als een plant aangevreten wordt dan komt hier een geur bij vrij en de plant is dit gegeven gaan ontwikklen. evolutie; door als je gras maait geeft dit een specifieke geur. Dit kan aantrekken. Als een plant aangevreten wordt dan komt hier een geur bij vrij en de plant is dit gegeven gaan ontwikklen.
Line 76: Line 74:
 source: http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/26913935/ source: http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/26913935/
  
-==== misleidende schimmels en bloemen ====+==== Misleidende schimmels en bloemen ====
  
 de Dracula chesteronii, een orchidee die voorkomt in de Andes, vermomd zich als een paddestoel. De bloem ziet eruit als een champignonnenhoed en produceert bovendien de bijbehorende weke geuren. Sommige vliegen die van schimmels houden kunnen de neppaddestoelen niet van de echte onderscheiden en leggen hun eitjes op de verkeerde. Niet wetende dat ze daarmee de pollen van een fraudeur verspreiden. de Dracula chesteronii, een orchidee die voorkomt in de Andes, vermomd zich als een paddestoel. De bloem ziet eruit als een champignonnenhoed en produceert bovendien de bijbehorende weke geuren. Sommige vliegen die van schimmels houden kunnen de neppaddestoelen niet van de echte onderscheiden en leggen hun eitjes op de verkeerde. Niet wetende dat ze daarmee de pollen van een fraudeur verspreiden.
  
 Verschillende Puccinia schimmels infecteren grassen en zetten die dan zogenaamd in bloei. Onder invloed van Puccinia arrhenatheri worden de blaadjes van Berberis vulgaris geel en gaat hij ruiken naar een de zoetste dromen van een insect. Die wordt er onweerstaanbaar door aangetrokken en transporteert vervolgens geen pollen, maar sporen van de sluwe schimmel. Verschillende Puccinia schimmels infecteren grassen en zetten die dan zogenaamd in bloei. Onder invloed van Puccinia arrhenatheri worden de blaadjes van Berberis vulgaris geel en gaat hij ruiken naar een de zoetste dromen van een insect. Die wordt er onweerstaanbaar door aangetrokken en transporteert vervolgens geen pollen, maar sporen van de sluwe schimmel.
 +
 +----
 +
 +[[project groworld]]
 +
 +
 +
  
  
  • plant_tricks.txt
  • Last modified: 2012-02-20 20:37
  • by cocky