Table of Contents

Pulse Visiedagen

Dag 1: Forecasting

Op 20 mei vond de eerste van drie PULSE-visiedagen plaats. De deelnemers hebben acht mogelijke scenario’s gemaakt als antwoord op de vraag “Wat als wij vanuit cultuur een motor worden voor transitie?”. Die toekomstvisies moeten het op hun beurt mogelijk maken om vooruit te denken over de manier waarop we een scenario kunnen bereiken, en waar we ons als individu, organisatie en/of als sector in dat scenario zouden situeren.

De scenarioplanning werd door FoAM ontworpen en door Maja Kuzmanovic en Rasa Alksnyte van FoAM, Kathleen Melis van de Sociale Innovatiefabriek en Eva de Groote van Timelab begeleid.

DSCF7134


Kernvraag: Wat als wij vanuit cultuur een motor worden voor transtie?

Antwoorden op de centrale vraag, vanuit acht scenario's (met links naar naar de scenario's):

Lees meer over de eerste visiedag, het proces, de mensen en de verhalen.

DSCF7224


Dag 2: Incasting

Op 17 juni vond de tweede van drie PULSE-visiedagen plaats in Kaaitheater. We hebben die dag voortgebouwd op de scenario's waar we de vorige keer mee eindigden. Die werden verdiept en uitgebreid in verschillende cocreatieve sessies. Uit de scenario's hebben we aan het eind van de dag gedistilleerd wat de mogelijkheden en de valkuilen voor PULSE en de cultuursector zouden kunnen zijn.

Meer over de acht scenario's:

DSCF7476


Vanuit de scenario's hebben we gekeken naar wat PULSE voor cultuur en de maatschappij zou kunnen betekenen in 2034:

DSCF7559


Mogelijkheden en uitdagingen

Vanuit de scenario's zien wij de volgende mogelijkheden en uitdagingen voor cultuur als motor voor transitie:

Mogelijkheden
Uitdagingen

Lees meer over de tweede visiedag.

Dag 3: Backcasting

Op 16 september vond de derde PULSE-visiedag plaats in FoAM. In de eerste twee dagen hebben we gesproken over 'wat zou kunnen' gebeuren, ongeacht of het wenselijk is of niet. Op de derde dag schakelden we over naar 'wat zou moeten' gebeuren, dus we hebben de toekomstvisies 'normatief’ gemaakt: we hechtten er waarden en normen aan. M.a.w. we hebben gesproken over wat de deelnemers WILLEN dat er gebeurt en wat zij zelf morgen al kunnen doen om de wenselijke toekomst(en) tot stand te brengen.

We zijn begonnen met de geformuleerde visies van cultuur als motor voor transitie kritisch te bekijken aan de hand van de uitdagingen en succescriteria bepaald in de eerste twee dagen. Daarna hebben we gekeken wat nodig is om de bekomen principes waar te maken, en hebben we een stelsel van mogelijke transitiepaden gemaakt. Daarna werd het steeds concreter: de vraag was wat de deelnemers persoonlijk kunnen en willen bijdragen opdat cultuur een motor voor transitie wordt. Op het einde hadden we een bazaar waar we op zoek zijn gaan naar hoe de deelnemers elkaar kunnen ondersteunen en elkaars ideeën en activiteiten kunnen bundelen om een grotere impact te genereren. De bedoeling was om de toekomstbeelden in het heden te verankeren en de motor voor transitie in gang te zetten.

_MG_1986_MG_1912


Wat is belangrijk voor cultuur als motor voor transitie:

Wat leeft er in PULSE netwerk (interesses, aanbiedingen, noden):

_MG_1979_MG_1969


Vier brandende thema's:

Conclusies:

Lees meer over de de derde visiedag.

_MG_1924